Hírek
 COM’ON Sepsiszentgyörgy: „tíz év távlatában az ilyen és hasonló kezdeményezések gyökeresen megváltoztatják Sepsiszentgyörgyöt”

Pénzügyekre oktató társasjáték-estek, közösségi faültetés, családos táncolás, kezdőknek szóló futóedzések – lezajlottak a Com’ON Sepsiszentgyörgyben nyertes kezdeményezések megvalósításai. Fiatalok informális csoportjai nyújtották be ezeket a kezdeményezéseket, így teret kaptak kreativitásuk kibontakozásához, a részvételi költségvetési folyamat elve alapján pedig azok a kezdeményezések kaptak támogatást a megvalósításhoz, amelyeket a sepsiszentgyörgyi közösség megszavazott.

 COM’ON Sepsiszentgyörgy: „tíz év távlatában az ilyen és hasonló kezdeményezések gyökeresen megváltoztatják Sepsiszentgyörgyöt”

A szeptember és november között zajló kezdeményezések összesen 22 helyszínen, mintegy 3000 embert mozgattak meg.  A folyamat koncepciója a ”Sepsiszentgyörgy Plusz” volt, így a kezdeményezések egy vagy több kategóriába illeszkedtek: Plusz Helyek - sepsiszentgyörgyi terek újragondolása; Plusz Témák - újszerű témák, ötletek és kezdeményezések köztudatba helyezése; Plusz Tapasztalat - a felnőtté válási folyamattal foglalkozó kezdeményezések; Plusz Sztorik - a város változatosságának, multikulturalitásának bemutatása egyéni történetek által; Plusz Kapcsolat - a távol és itthon levő sepsiszentgyörgyiek kapcsolatának erősítése, amitől jobb lesz hazajönni

„A fiatalok szerepvállalásának ösztönzése elsődleges feladataim közé tartozik, ugyanis a fiatalok jelentik Sepsiszentgyörgy jövőjét. Nagy örömmel tölt el, hogy a Com’ON Sepsiszentgyörgy program számos kezdeményezés megvalósulását támogatta, így a fiatalok közvetlen módon alakíthatták városunk életét. Az események sokféleségét tekintve megállapíthatjuk, hogy az élet minden területe foglalkoztatja Sepsiszentgyörgy fiatal, aktív lakosságát – ez városvezetőként bizakodásra ad okot. A jövőben is arra bátorítok mindenkit, hogy bátran ötleteljen, és dolgozzon azok megvalósításáért, az önkormányzat pedig ezután is nyitott partner lesz” – nyilatkozta Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere.

„Bebizonyosodott, hogy nem igaz az az állítás, miszerint a fiatalokat nem érdekli saját környezetük és városuk, ahol élnek. Mi több, tenni akarnak azért, hogy mind nekik, mind a többi városlakónak jobb és élhetőbb legyen Sepsiszentgyörgy. Lenyűgözött minket a fiatalok csoportjai által javasolt kezdeményezések eredetisége, természetessége, és a fiatalok eltökéltsége és felelősségtudata az általuk javasolt és a város lakói által megszavazott kezdeményezések megvalósításában. Külön kiemelném azt a felelősségteljes pénzügyi tervezést is, amivel a közpénz hatékony felhasználása iránt viseltetett a fiatal generáció. Nem utolsó sorban elismerésem az önkormányzatnak, amely bátor folyamat mellett állt ki és támogatott, amely révén meggyőződésem, hogy ő maga is közelebb került a város lakóihoz. Egyes átfogó hatások most még talán nem érezhetők, de tíz év távlatában az ilyen és hasonló kezdeményezések gyökeresen megváltoztatják Sepsiszentgyörgyöt és egy teljesen élhető várossá teszik” – mondta Farkas András, a Com’ON Sepsiszentgyörgyöt lebonyolító PONT Csoport stratégiai igazgatója.

A kezdeményezések változatos életkorú, érdeklődésű embereket, közösségeket szólítottak meg. Számos családi eseményt találhatunk a kezdeményezések között: mondókázós piknikkel, közös tánccal, szépmezői családi nappal, retro piknikkel készültek a családok számára a kezdeményező csoportok. Gyermeknevelés témában szoptatási tanácsadást, egészen pici kori tornát, tévhiteket eloszlató beszélgetéseket szerveztek.

További közösségi kezdeményezések között ott találhatjuk a hajléktalan személyek számára hozott létre közösségi teret, négy héten át közösségi filmnézéseket szervezett az Életünk egy filmen, egy szépmezői zöldövezet pedig cserjékkel, virágokkal népesült be a környéken lakók keze alatt.

A Com'on and run kezdeményezés azokat szólította meg, akik eddig nem futottak rendszeresen, és egy több hetes edzés után, a program végére eljutottak az öt kilométeres távhoz. Körülbelül húsz "elsőfutónak" sikerült lefutnia élete első 5000 méterét.

Kulturális rendezvények között a CuccMucc Ifjúsági Művészeti Mozgóközpont alakuló eseményét – a központban szervezett ingyenes koncertet –,  sepsiszentgyörgyi régi és mai fotókból álló kiállítást, slam poetry estet szerveztek kezdeményező csapatok.

Óvodáskorú gyerekek mezítláb érezhetik a természetes anyagokat, színes mászófalon mászkálhatnak lábasokon zenélhetnek, önerősítő szavakon ugróiskolázhatnak szerte a városban és több oktatási intézményben egy sor nekik szóló kezdeményezésben. Az Erzsébet parkban szintén színes aszfaltjátékokat festettek fel kezdeményezők az arra járó gyerekek örömére.

Állatbarátoknak is kedveztek a kezdeményezők: a Kutyák az oviban! című kezdeményezés örökbefogadható kutyusokkal látogatta meg az Árvácska napközit, az Eccarvú csapat pedig egy napra a városba költöztette a lovardát.

Környezetvédő kezdeményezésekből sem volt hiány: a Kevesebb műanyagot Sepsiszentgyörgy! vászonszatyrok osztogatásával járult hozzá a nevében is fellelhető céljához, a The WoodView Movement pedig évzáró nagytakarítást szervezett a város környékének kedvelt kirándulóhelyein.

Aki személyes pénzügyekről, gazdaságról szeretett volna többet megtudni, megtehette akár a Szabadulj ki a mókuskerékből - Pénzügyi IQ előadásain, akár társasjátékos formában a Fogd a pénzed, és játssz! esteken, gazdasági-oktató játékokon keresztül.

*

A Com’ON Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi folyamatban a szavazás eredményeképpen 31 kezdeményezés nyert egyenként legfeljebb 2500 lejt a megvalósításhoz. A kezdeményezések szeptembertől november végéig valósultak meg, az eseményeket a comonsepsi.ro honlapon, illetve a facebook.com/comonsepsi Facebook-oldalon lehet követni. A nyertes kezdeményezések itt találhatók.

A Com’ON Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi folyamatba 14-35 éves fiatalok jelentkezését vártuk informális csapatokban, ezzel olyan fiatalokat is szerettünk volna megszólítani, akik nem feltétlenül tagjai valamilyen hivatalos szervezetnek, Célunk az volt, hogy teret adjunk a fiatalok kreativitásainak, ötleteinek, olyan kezdeményezéseknek, amelyek által közvetlenül részt vesznek a város életében, és a közösségeiket is bevonják.

A Com’On Sepsiszentgyörgy a részvételi költségvetés elveit követi, amely adott város lakosságát vonja be a párbeszédbe és döntési folyamatba arról, hogy hogyan lehet optimálisan elkölteni a városi költségvetés egy részét. A nyertes kezdeményezésekre szánt összeget Sepsiszentgyörgy önkormányzata különítette el a költségvetésből.

A fiatalok kezdeményezéseiről a lakosság szavazott, szavazatukkal azt fejezték ki, hogy melyik kezdeményezésekről szeretnék, hogy gyakorlatban is megvalósuljanak.

A felhívásra 62 kezdeményezés érkezett be 2019. március 4. és április 8 között, a technikai ellenőrzések után 57 kezdeményezés maradt versenyben. Szavazni Sepsiszentgyörgyön élő, tanuló, dolgozó, vagy innen származó személyek voksolhattak Facebook-fiókkal, egy személy legtöbb tíz kezdeményezésre.

A Com’ON Sepsiszentgyörgyöt a PONT Csoport bonyolítja le Sepsiszentgyörgy Önkormányzatával partnerségben.

 

Egyéb hírekAz összes hír
Kezdeményezők, Partnerek, Szponzorok
  • Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.
  • PONT Csoport
  • Sepsiszentgyörgy Önkormányzata
  • Friss FM
  • Háromszék
  • Székely Hírmondó
  • Székely Kalendárium
  • We Radio