Kezdeményezések
Szavazatok száma
114
Retrohub
Retrohub
Kezdeményezés helyszíne
Sepsiszentgyörgy főtere
A kezdeményezés rövid, magyar nyelvű leírása
Melyik sepsiszentgyörgyi lakos nem ismeri a főteret vagy a vártemplomot? Városunk nevezetességeit büszkén mutogatjuk az ideérkezőknek, mesélünk róluk... azaz mesélnénk, ha ismernénk történeteiket, fel tudnánk idézni múltbeli arcukat. Mert Szentgyörgy nem mindig a mostani öltözetét viselte. Századok alatt sokszor levetette régi ruháit, hogy eleget tegyen a haladás szellemének. Mára már néhol igazi vagány XXI. századi cuccokban feszít, néhol még mindig a XIX. századi mellénye díszíti. Pályázatunk lényege, hogy ezeket a változásokat, „átöltözéseket” bemutassa azoknak, akik csak ezt a jelenlegi arcát ismerik városunknak, valamint egy kis nosztalgiára ad lehetőséget azoknak, akik nem csak szemlélik az eredményt, de át is élték az átalakításokat. Hogy ezeket megvalósítsuk, megpróbáljuk újraalkotni ugyanabból a szögből lencsevégre kapva 20-30 régi (ma is meglévő épületet, városrészt ábrázoló) fényképet, hogy aztán egymás mellé helyezzük a fotókat, majd nagy formátumban kinyomtassuk valami időtálló,viszontagságokat tűrő anyagra, és egy kiállítást hozzunk létre. Terveink alapján a város főterén 1-2 hétig lesz megtekinthető, később igény szerint eljuttatnánk iskolákba, különböző intézményekbe. Reméljük, a képek magukért beszélnek majd, elmesélik a történelem során átélt megpróbáltatásokat, bemutatják az elszenvedett károkat, amelyeket gondatlan emberek okoztak, akik nem tisztelték múltunkat, hagyták elveszni értékeinket. De megfigyelhető lesz az is, hogyan alakult át az idők során egy-egy rész, elveszítve régi funkcionalitását, hogy később ismét értelmet nyerve új arcot kapjon. Például a főtér régen néha csak egy hatlamas üres hely, néha egy ezerszínű vásártér volt, ahol összegyűltek az emberek Székelyföld minden zeg-zugából. Valójában csak az öltözete változott, de még mindig a találkozások központja, rendezvényeink zöme itt zajlik. Célunk a múlt és a jelen összehozása, hogy emléket állítsunk történelmünknek, mert jövőnk csak akkor lehet szilárd alapokon fekvő vár, ha az építkezéshez felhasználjuk múltunk köveit is.
Milyen tevékenységeket fogtok végrehajtani a kezdeményezés keretében?
Megkeressük a régi képeket Sepsiszentgyörgyről,majd felkeressük a pontos helyszínt a tökéletes lencse végre kapáshoz.Miután elkészítettük a pontos mását összehasonlítjuk a képeket,majd kinyomtatjuk és kiállítás formájában előadjuk több helyszínen.
A sepsiszentgyörgyi közösség milyen igényére válaszol kezdeményezésetek?
Tapasztalatunk alapján a sepsiszentgyörgyiek büszkék az örökségükre, de egy részét nem ismerik városunk múltjának, nincs egy pontos képük, milyen lehetett régen. Kezdeményezésünk ezt a hiányosságot hivatott pótolni. Emellett a saját történelmünk megismerése erősít, összekovácsol bennünket.
Hol és kiknek szeretnétek népszerűsíteni kezdeményezéseteket?
A kiállítást életkortól függetlenül mindenkinek figyelmébe ajánljuk. A kisebbek a képek segítségével könnyebben tanulnak, az idősebbek visszaemlékeznek a régi fotók szemlélése közben bizonyos helyszínek ezelőtti formájára, a fiatalság pedig tehet egy időutazást a XIX.- XX. századba.
Mit gondoltok, milyen hatást értek el kezdeményezésetek megvalósítása révén?
Bárki, aki 10 percnyi időt szentel a tárlat végignézésére, új szemmel nézhet olyan helyekre, amik mellett ezelőtt közömbösen elsétált, bővül a tudása, fejlődik identitástudata. Az örökségünk megismerése annak megbecsülését eredményezi
Szükségetek van informális csoportotok kiegészítésére új tagokkal a kezdeményezés végrehajtásának céljából?
Nem
Kezdeményezők, Partnerek, Szponzorok
  • Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.
  • PONT Csoport
  • Sepsiszentgyörgy Önkormányzata
  • Friss FM
  • Háromszék
  • Székely Hírmondó
  • Székely Kalendárium
  • We Radio