Kezdeményezések
Szavazatok száma
53
ArhiGrupp
Szeget szeggel!
Kezdeményezés helyszíne
Sepsiszentgyörgy
A kezdeményezés rövid, magyar nyelvű leírása
A „Szeget szeggel!" - építészeti workshop lényege, hogy előképzettségtől és korosztálytól függetlenül bárki kipróbálhatja magát a famegmunkálásban. Fűrészelünk, „szegelünk", illesztünk, csiszolunk, festünk.. és ami a legfontosabb: kötetlen hangulatban tanulunk meg néhány alap dolgot, ami egy új DIY ötlet megtervezéséhez és kivitelezéséhez, vagy egy megunt bútor átalakításához elengedhetetlen. A műhely elsősorban fiataloknak szól, de csapatunk egyik tagja a gyermekek (és szüleik) számára is külön foglalkozást tart. Így már apró korban megismerkedhetnek a táblagépek világán túli, kézzel alkotható-formálható világgal. A jól sikerült színes alkotásokat szeretnénk különböző eseményekre vinni, akár köztereken kiállítani és használni.
Milyen tevékenységeket fogtok végrehajtani a kezdeményezés keretében?
Fa alapanyagból készítünk „közös erővel" néhány egyszerű dísztárgyat (színes keretek), egyszerű bútordarabot (asztal, szék) és felújítunk néhány régi bútort. A résztvevők megtanulják, hogyan álljanak neki egy faanyag megmunkálásának, egy ötlet kivitelezésének, egy meglévő használati tárgy felújításának, újrafestésének. A műhelyen felnőttek és gyermekek is egyaránt résztvehetnek, korosztályhoz célzott feladatokat kapva.
A sepsiszentgyörgyi közösség milyen igényére válaszol kezdeményezésetek?
A virtuális világba merülve egyre jobban elszakadunk a kétkezű dolgoktól, így a fa megmunkálásának módját sem ismerjük. Pedig egyszerű technikákkal, kis odafigyeléssel egy fadarabot vagy régi bútorelemet újravarázsolhatunk, átfestve-színezve, új funkciót adhatunk neki, újrahasznosíthatjuk, ezáltal a környezetkíméléshez is hozzájárulva. A workshop lehetőséget ad arra, hogy bármely sepsiszentgyörgyi lakos kipróbálhassa magát egy kis alkotási folyamatban.
Hol és kiknek szeretnétek népszerűsíteni kezdeményezéseteket?
A kezdeményezést népszerűsítenénk a közösségi médiában (Facebook, Instagram), ifjúsági szervezetek és gyermekcsoportok, pedagógusok körében valamint néhány nyomtatott anyag szórásával.
Mit gondoltok, milyen hatást értek el kezdeményezésetek megvalósítása révén?
Úgy gondoljuk, az a fiatal, vagy akár felnőtt aki részt vesz a műhelyen, otthon már bátrabban áll neki az ötletei kivitelezésének. A gyermekek számára pedig egy jó buli lesz. Összességben nem csupán a tudás átadása lenne a lényeg, hanem egyfajta közösségépítés az együtt töltött idő által.
Szükségetek van informális csoportotok kiegészítésére új tagokkal a kezdeményezés végrehajtásának céljából?
Nem
Kezdeményezők, Partnerek, Szponzorok
  • Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.
  • PONT Csoport
  • Sepsiszentgyörgy Önkormányzata
  • Friss FM
  • Háromszék
  • Székely Hírmondó
  • Székely Kalendárium
  • We Radio