Kezdeményezések
Szavazatok száma
183
Szoptatást támogató csoport
Szoptatást támogató csoport
Kezdeményezés helyszíne
Sepsiszentgyörgy
A kezdeményezés rövid, magyar nyelvű leírása
Kezdeményezésünkben a szoptatás és az anyatej fontosságára szeretnénk felhívni a sepsiszentgyörgyi fiatal várandósok és anyukák figyelmét. Az egészségügyi szakemberek az egész világon (pl. WHO, UNICEF) a hat hónapos korig tartó kizárólagos szoptatást, majd pedig – a kiegészítő táplálékok bevezetése mellett – a szoptatás folytatását javasolják két éves korig vagy azon túl, de legalább egy éves korig. Az alapgondolat amiből kiindulunk az, hogy az anyatej az ideális táplálék a baba számára, a szoptatás a baba egészségére hosszútávú pozitív hatással van és a szoptatás az anya egészségére is jótékony hatással van. A szoptatás alapvető fontosságú ahhoz, hogy a gyermek veleszületett testi-lelki képességei teljesen kifejlődjenek. Csoportfoglalkozásaink által ezt a gondolatot szeretnénk "elültetni" a sepsiszentgyörgyi fiatal várandósok és édesanyák lelkébe, hogy hiteles, helyes információkhoz jutva a közösség megtartó erejét megtapasztalva meg tudják hozni a helyes döntést a baba érdekében.
Milyen tevékenységeket fogtok végrehajtani a kezdeményezés keretében?
Kezdésként 6 csoportfoglalkozást tervezünk, amelyeknek célja az anyatejes táplálás és a szoptatás népszerűsítése a sepsiszentgyörgyi és környéki várandósok és fiatal édesanyák körében. Amennyiben erre lesz kereslet, akkor kiterjesztenénk ezt egy állandó támogatócsoportra. Támogatást szeretnénk nyújtani a friss anyukák számára a a nehézségekben, elakadásokban a helyes információk, a más anyukák tapasztalatai és egy önkéntes szoptatási segítő által.
A sepsiszentgyörgyi közösség milyen igényére válaszol kezdeményezésetek?
Az Egészségügyi Világszervezet statisztikái szerint Románia az utolsók között van úgy a szoptatott babák arányát tekintve, mint a 6 hónapig kizárólag anyatejjel táplált gyerekek arányát tekintve. Meggyőződésünk, hogy megfelelő információellátás mellett sokat lehetne javítani ezeken a statisztikákon. Néhány éve működött Sepsiszentgyörgyön szoptatás támogató csoport, 2 alkalommal szerveztek beszélgetéseket a témában, több mint 6 éve viszont nincs ennek szervezett formája. Szeretnénk újra feléleszteni ezt a lehetőséget a várandósok és anyukák számára, hiszen az ezeken a foglalkozásokon elhangzottak és megtapasztaltak nagyon sok édesanya elmondása szerint meghatározóak voltak a szoptatáshoz való hozzáállásukban és elhatározásukban és olyan információkkal látta el őket, amelyek nélkül sokszor elbizonytalanodtak volna hiteles információk hiányában. Gyakorló (szoptatásban tapasztalt) anyukákként azt tapasztaljuk, hogy a parkban való séta és a játszótéren töltött idő jó részét is a szoptatás témája tölti ki, hiszen anyukáknak szükségük van helyes és hiteles információkra, illetve támogatásra. Szükségük van arra, hogy siker esetén érezzék az elismerést a többi anyuka részéről, illetve nehézség esetén azt, hogy nincsenek egyedül a problémájukkal, hiszen van még olyan anyuka, aki hasonló helyzetben van, mint ő, van, aki kilábalt már belőle és megosztja vele, hogy hogyan sikerült, esetleg van, akinek pont ő tud segíteni, hiszen a másik anyuka még jobban el van akadva. Ezekkel az anyukákkal szeretnénk találkoztatni az anyatejes táplálás iránt érdeklődő várandós anyukákat, akik így már a baba megszületése előtt felkészülhetnek a szoptatásra.
Hol és kiknek szeretnétek népszerűsíteni kezdeményezéseteket?
Felkeresnénk a városban a családorvosokat, informálnánk őket erről a lehetőségről, megkérve őket, hogy a hozzájuk járó, szoptatás iránt érdeklődő várandósoknak adják tovább az információt és a szórólapunkat a tevékenységünkről. Ezenkívül internetes fórumokon, helyi édesanyák csoportjaiban tudnánk még népszerűsíteni, akár a médiában (újságban, rádióban). Azt is kitűztük hosszabb távú célként, hogy a kórházban a friss anyukák is kapjanak a szórólapunkból, hogy, amennyiben elakadásaik vannak, vagy sikereiket szeretnék megosztani más anyukákkal, akkor tudjanak erről a lehetőségről.
Mit gondoltok, milyen hatást értek el kezdeményezésetek megvalósítása révén?
Szeretnénk a fiatal anyukákat érzékenyíteni az anyatejes táplálásra és szoptatásra, hiszen az emberiség fennállása óta az újszülöttek legtermészetesebb tápláléka az anyatej. A hivatalos álláspont szerint, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelenlegi ajánlása alapján a csecsemőket legalább hat hónapos korig javasolt kizárólagosan anyatejjel táplálni, majd a hozzátáplálás elkezdése után is megközelítőleg 2 éves korig folytatni a szoptatást. Ennek elérésében reménykedünk mi is: minél több anyuka és babája esetében a minél több ideig tartó szoptatás. Az anyatej az ideális táplálék a baba számára, hiszen: - a legteljesebb táplálék számára: minden szükséges tápanyagot megfelelő arányban tartalmaz, és legalább hat hónapos korig kielégíti a csecsemő táplálékszükségletét, nem utolsó sorban vasszükségleteit is; - hőmérséklete megfelelő, mivel közvetlenül kerül az anya melléből a csecsemő szájába; - mennyisége a gyermek igényei szerint változik a nap és a baba fejlődése folyamán; - az anyatej könnyen emészthető; - a szoptatás által kialakul és megerősödik a kötődés az anya és gyermeke között, hiszen különleges közelségbe kerülnek egymással, ez a kapcsolat pedig a gyermek egész életére kihat: magabiztosabb lesz, és jobban tűri a stresszt; - költséghatékony: az anyatej megfelelő minőségben és mennyiségben, folyamatosan rendelkezésre áll, nem terheli plusz költséggel a családi kasszát; - környezetbarát, hiszen nem termel hulladékot. A szoptatás hosszútávú hatásai a baba egészségére: - az anyatej antitesteket (immunoglobulinokat) tartalmaz, amelyek segítenek megvédeni gyermeket a fertőzésektől, erősítik az immunrendszerét; - kutatások bizonyítják, hogy megvédi őt az allergiás megbetegedések, pl. az asztma és az ekcéma kialakulása ellen; - az anyatej az idegrendszer érését segítő zsírsavakat is tartalmazza; - a szoptatás a gyermekek arc-, fog- és beszédfejlődésére is kedvezően hat; - a szoptatott gyermekek között – a tapasztalatok alapján – a későbbi életkorban kevesebb az elhízott, a cukorbeteg, a leukémiás. A szoptatás az anya egészségére is jótékony hatással van: - elősegíti a méh összehúzódását; - csökkenti a szülés utáni vérzést; - elősegíti a terhesség előtti testsúly visszanyerését; - csökkenti a mell- és petefészekrák, a csontritkulás, a cukorbetegség kialakulásának kockázatát; - segíti az anyuka kompetenciaérzésének kialakulását, hiszen azt érzi, hogy el tudja látni a babáját.
Szükségetek van informális csoportotok kiegészítésére új tagokkal a kezdeményezés végrehajtásának céljából?
Nem
A kezdeményező eseményei
 • Szoptatást támogató csoport
  Szoptatást támogató csoport
  Szoptatást támogató csoport
  #Plusz Témák#Plusz Tapasztalat#Plusz Kapcsolat
  2019-11-26 18:00 - 2019-12-10 20:00
  Sepsiszentgyörgy
  A Com’on Sepsiszentgyörgy jóvoltából 3 alkalmas szoptatást támogató zárt csoportra hívunk meg titeket, szoptatni vágyó várandós anyukákat. Felkínált tematikák: 1. A szoptatás jelentősége Felkészülés már várandóság alatt Első napok a kórházban 2. ...
Kezdeményezők, Partnerek, Szponzorok
 • Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.
 • PONT Csoport
 • Sepsiszentgyörgy Önkormányzata
 • Friss FM
 • Háromszék
 • Székely Hírmondó
 • Székely Kalendárium
 • We Radio