Kezdeményezések
Szavazatok száma
176
MondókaMóka
MondókaMóka
Kezdeményezés helyszíne
Sepsiszentgyörgy - 3 helyszín (Erzsébet-park, Szépmező , Állomás negyedi játszótér)
A kezdeményezés rövid, magyar nyelvű leírása
Kezdeményezésünkkel a babával való közös minőségi idő eltöltésére szeretnénk felhívni az anyukák, apukák figyelmét, és ennek egyik kiváló módja, már újszülött kortól, a közös mondókázás. Az általunk szervezett pikniken belekóstolhatnak a közös mondókázás örömeibe, illetve értesülhetnek mondókázás jótékony hatásairól. A kisbaba életében az érzékelés: látás, hallás, ízlelés, szaglás, tapintás örömei jelentik azt az információszerzési utat, amellyel a világ dolgairól és az őt körülvevő emberekről értesül. Ennek egy átfogó formája a közös mondókázás, amely kiváló alkalom elsősorban az anya-gyerek, apa-gyerek kapcsolat mélyítése: mondókázás közben folyamatos test-és/vagy szemkontaktusban vannak kisgyermekükkel. A versikéket simogatás, csiklandozás, ringatás kíséri, mely erősíti és még meghittebbé varázsolja érzelmi kapcsolatukat. Mialatt a felnőtt mondja a mondókákat, együtt játszik a gyermekkel, így a gyermek játszótársa lesz. Szórakoztató időtöltés, közös élmény, melyre a gyermek felnőtt korában is emlékezni fog (és remélhetőleg ő is majd tovább adja a következő generációnak).
Milyen tevékenységeket fogtok végrehajtani a kezdeményezés keretében?
A parkban megszervezett közös piknikkel hívnánk fel a sepsiszentgyörgyi babák családjainak figyelmét a mondókázás fontosságára. Ez a találkozás nyitott lenne a sepsiszentgyörgyi anyukák, apukák és babáik számára, akik érdeklődnek a közösen eltöltött élménydús idő iránt. Mondókázással kezdünk, ezt követi egy kis információátadás a mondókázás jótékony hatásairól, majd szabad játék következik, beszélgetés, közös piknik. A mondókázás a tanulás első lépcsőfoka: mondókázással fejlődik a gyermek képzelőereje, ismerkedik a környező világgal, a természettel, az évszakokkal, az állatokkal, de legfőképpen anyanyelvével. Tehát a pici korban elsajátított mondóka a baba anyanyelvi fejlődésének, a beszéd indításának eszköze: a mondókák ismételgetésével gyarapodik a szókincse, ritkán használt, vagy régies szavakkal, kifejezésekkel ismerkedhet meg, elsajátítja a magyar nyelv dallamát, ritmusát. Értékmegőrző, hagyományőrző. A gyakori ismétlések, a nyelvi fordulatok, a rímek, az ütemesség, a nyelvi játékok észrevétlenül magával ragadják a kisgyermeket, fejlődik a ritmusérzéke, a hallással kapcsolatos figyelme és emlékezete. A mondókák kiválóan alkalmasak az esetleges hangképzési, kiejtési hibák kiküszöbölésére is. Figyelemfejlesztő hatásuk is ismert, hiszen minél több dallal, énekkel ismertetjük meg a babát, annál jobban fejlődik emlékezete, figyelme, érdeklődése. A mondókák alkalmasak a különböző agyi területek összekapcsolására is. A mozgás-ritmus-beszéd összerendezése a későbbi tanulási folyamatok alapozását szolgálja. Alkalmas az egyensúlyérzék, mozgáskoordináció fejlesztésére is: a mondókák alatti egyensúlyi ingerléssel (hintáztatás, höcögtetés, lovagoltatás, ringatás, tapsolás…) a gyermek mozgáskoordinációját és egyensúly észlelését javítjuk. Tehát a pikniken belekóstolva a közös mondókázás örömeibe, érzékenyíteni szeretnénk a szülőket és babáikat a mondókázás jótékony hatásaira.
A sepsiszentgyörgyi közösség milyen igényére válaszol kezdeményezésetek?
A babák, gyermekek elsődleges szocializációs színtere a család, amibe születnek. Ezt egészíti ki a másodlagos szocializációs tér, ami minden későbbi, a családon túli szocializációs tapasztalatot magába foglal. Erre egyik kiváló lehetőség a baba-mama közös mondókázása, aminek során a baba hasonló korúakkal ismerkedhet meg, barátkozhat össze. Ez megkönnyítheti a bölcsődébe, majd az óvodába való beilleszkedését is. Ugyanakkor egy kiváló lehetőség, hogy az anyukájával, apukájával kizárólag egymásra figyeljenek, új közös élményekkel és tapasztalatokkal gazdagodjanak. Az anyukának meg kiváló alkalom arra, hogy kimozdulhasson a gyermeknevelési mindennapok monotonitásából és megtapasztalhassa a közösség megtartó erejét.
Hol és kiknek szeretnétek népszerűsíteni kezdeményezéseteket?
Sepsiszentgyörgyön élő kisgyermeket nevelő édesanyák, édesapák és babáik számára. Az érzékenyítésre több helyszínen terveztünk piknikkel összekötött mondókázást, ebből egyik lenne az Erzsébet-park, Szépmező, illetve az Állomás negyedi játszótér.
Mit gondoltok, milyen hatást értek el kezdeményezésetek megvalósítása révén?
A pikniken átélt élményeiknek köszönhetően a fiatal anyukák és apukák felismerik a babával eltöltött minőségi idő fontosságát, és a későbbiekben is megpróbálnak nagyobb figyelmet szentelni a közös élményeknek. Egyik hozadéka a mondókák otthoni közös gyakorlása lenne, ugyanakkor közösségépítés szemszögéből az lenne a legideálisabb, ha csatlakoznának a foglalkozásunkhoz.
Szükségetek van informális csoportotok kiegészítésére új tagokkal a kezdeményezés végrehajtásának céljából?
Nem
A kezdeményező eseményei
 • Mondókás piknik
  MondókaMóka
  MondókaMóka
  #Plusz Témák#Plusz Tapasztalat#Plusz Kapcsolat
  2019-09-15 11:00 - 2019-09-15 13:00
  Erzsébet park
  Kedves babócák! Végre eljön az a nap is, amikor a felnőttek sok like-ja meghozza gyümölcsét.
 • Mondókás piknik
  MondókaMóka
  MondókaMóka
  #Plusz Témák#Plusz Tapasztalat#Plusz Kapcsolat
  2019-09-25 18:00 - 2019-09-25 19:30
  Szépmező
  Sziasztok. A jó idő reményében jövő héten, szeptember 25.-én 18 órától kerül sor a mondókás piknikre Szépmezőn, amely a mondókázás népszerűsítését szolgálja. Szeretettel várunk minden olyan családot, amelyikben 0-3 éves baba, gyermek van, de ha picit ...
Kezdeményezők, Partnerek, Szponzorok
 • Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.
 • PONT Csoport
 • Sepsiszentgyörgy Önkormányzata
 • Friss FM
 • Háromszék
 • Székely Hírmondó
 • Székely Kalendárium
 • We Radio