Kezdeményezések
Szavazatok száma
186
Neveljünk egészséges gyerekeket!
Neveljünk egészséges gyermeket!
Kezdeményezés helyszíne
Sepsiszentgyörgy - Székely Mikó Kollégium konferencia terme
A kezdeményezés rövid, magyar nyelvű leírása
Rengeteg tévhit, vagy félreértelmezhető „tény” kering a köztudatban, interneten, amik a szülők aggodalmait gerjesztik. Ezek „áldozatai” elsősorban maguk a babák az által, hogy a szülők félre vannak informálva, nem hiteles forrásból kaptak információkat, esetleg nem kapnak elég támogatást a családban. Kezdeményezésünkkel szeretnénk felhívni az anyukák, apukák és nem utolsó sorban a nagyszülők figyelmét a mozgás és az egészséges táplálkozás fontosságára már nagyon pici korban, mivel a baba fejlődése és növekedése csecsemőkorban a legintenzívebb. Mindkét tényező fontos szerepet játszik a gyerek fizikai, érzelmi és mentális fejlődésében is. Idén, első lépésként az újszülöttek-2 évesek helyes, egészséges mozgásfejlődésére helyeznénk a hangsúlyt, és ezt majd követné jövőben a babák helyes táplálkozásáról szóló kezdeményezésünk. Idén arra az aggodalmakat kiváltó kérdésre szeretnénk válaszokat adni, hogy vajon mikor “normális” a csecsemő mozgásfejlődése, és mikor kell elkezdeni valóban aggódni? Hiszen a szinte magatehetetlen újszülöttből 1 év alatt hatalmas tempóban száguldozó kis rosszcsont lesz. Vannak azonban lustább és fürgébb babák, és a fejlődés tempója sem mindig olyan, mint ahogyan a szülők azt elképzelik. A helyes és hiteles információk által arra szeretnénk biztatni a fiatal anyukákat, apukákat, hogy a baba mozgásfejlődésénél nagyon fontos, hogy a környezet legyen türelmes és ne sürgessék a babát. Bízzák rá, hogy mikor áll készen egy-egy nagy mozgás, majd finom mozgás elsajátítására. Ugyanakkor legyenek tisztában azzal is, hogy milyen életkorban körülbelül mit kellene csinálnia egy egészségesen fejlődő babának, hogy amennyiben eltérésre gyanakodnak, nyugodtan és bizalommal fordulhassanak szakemberhez.
Milyen tevékenységeket fogtok végrehajtani a kezdeményezés keretében?
Szeptember 20-án, a gyermekek világnapja alkalmából szeretnénk egy egynapos rendezvényt szervezni, amely kisbabás családoknak szól. Ezen a rendezvényen gyermekorvos, majd egy gyógytornász tartana előadást a babák helyes mozgásfejlődésének fontosságáról, hiszen számos korai fejlesztéssel foglalkozó szakember évek óta azt hangsúlyozza, hogy a szülőknek is megfelelő tájékoztatást kellene kapniuk arról, hogy gyermekük mozgásfejlődése megfelelő módon alakul-e. Egyfelől egyik legfontosabb alaptudás, hogy a mozgásfejlődési szakaszok egymásra épülnek, a nagy mozgások egy megadott sorrendben kell, hogy kövessék egymást, például a mászásnak meg kell előznie a járást. Ahogy fejlődik az idegrendszer úgy hozza az egyre magasabb szintű, bonyolultabb mozgásokat. Ezek a mozgások a csecsemőkor egy meghatározott idejében kell, hogy bekövetkezzenek, nem maradhatnak ki és nem cserélődhetnek fel. Másfelől minden gyermek mozgásfejlődési üteme más, nem minden egyéves baba jár és nem is kell, hogy mindenki azonos időben pont ugyanazt a mozgásformát sajátítsa el. Bár igaz, hogy eltérő ütemben fejlődnek a babák, de bizonyos időhatárokon belül azért meg kell kezdődniük a különféle mozgásoknak. Ha a mozgásfejlődés legkésőbbi idejében sem tapasztalja azt a szülő, hogy gyermeke "megugrotta" az adott nagy mozgást, akkor feltétlenül szakemberhez kell fordulni. A tájékozottság mellett minden szülőt arra biztatnánk, hogy hallgasson a megérzéseire. Ha úgy érzi, hogy valami nincs rendben gyermeke fejlődésével, akkor érdemes a korai fejlesztéssel foglalkozó szakemberekhez fordulni, csak ők lesznek ugyanis azok, akik megfelelő kompetencia birtokában szakvéleményt tudnak adni a baba fejlődéséről. Korai életszakaszban és kitartó fejlesztéssel gyógyítható problémákról van szó. A lényeg az időben felismert eltérés és a minél korábbi fejlesztés megkezdése, ugyanis a megfelelő mozgásfejlődési lehetőségek hiányának következtében később problémákkal találhatják magukat szemben a szülők. Jobb esetben lesznek majd olyan gyerekek, akik nem tudnak fára mászni, "bénák" tornaórán és egyáltalán szinte minden mozgással kapcsolatos dologban ügyetlenek. Rosszabbik esetben már kisiskolás korban koordinációs problémák és tanulási nehézségek (diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia) jelentkezhetnek. Kulcsfontosságú ezek esetében a megelőzés. A mozgásfejlődés hiányosságainak az iskolai teljesítményre való hatásáról egy iskolapszichológus beszélne. A találkozáson nem csak a szülők tudása gyarapodhat, hanem a babák számára is biztosítunk lehetőséget a „szórakozásra”. A babáknak, kisgyerekeknek lehetőségük lesz kipróbálni a Wesco cég által forgalmazott, mozgásfejlődést elősegítő elemekből kialakított pályát, és gyakorolni rajta a legfontosabb nagy mozgásokat, ami a hason kúszás, mászás, lépcsőzés, alagúton való átbújás.
A sepsiszentgyörgyi közösség milyen igényére válaszol kezdeményezésetek?
Gyakorló anyukák lévén, az elmúlt években többünkben is megfogalmazódott az az igény, hogy gyermeknevelési kérdésekben le kell(ene) rombolni a köztudatban, az anyukák, sőt a nagyszülők körében bizonyos tévhiteket, ami a babák szoptatását, a hozzátáplálást, a helyes mozgásfejlődést és az értelmi, illetve érzelmi fejlődését illeti. Példaként említenénk az idősebb korosztály által előszeretettel javasolt párnákkal kitámasztott túl korai ültetést, ami később gerincproblémákat is okozhat, hiszen nem előzte meg az ülést a kúszás és a négykézlábra helyezkedés, amivel megerősödik annyira a hátizma, hogy képes legyen megtartania magát ülő helyzetben. A „kenguruban” való hordozást is említhetjük, vagy a túl korán elkezdett kézen fogva való sétáltatást, még mielőtt a baba mászna, hiszen akkor még nem alakult ki az az izomzat, ami képessé teszi őt a járásra. S mivel még nem képes járni, mert nem tart még ott, helytelen mozgásformák rögzülhetnek. Mindenképpen szót kell ejteni a bébikompról (járóka), hiszen sokan a helyes információk hiányában, kényelmi okokból, előszeretettel ültetik bele gyermekeiket. Viszont tudnivaló, hogy nincs olyan természetes mozgásforma, amivel kerekeken gurulva közlekedünk. Ezt az eszközt is csak lábujjhegyen tudja hajtani a baba, így fennáll a veszélye, hogy ez fog rögzülni, ennek következtében később nehézségei lehetnek a helyes járás elsajátításában. Számos ilyen tévhit van még, aminek a fiatal szülők információhiányból, tapasztalatlanságukból adódóan, vagy bizonytalanságból, a támogatás hiánya miatt „bedőlnek”, akaratlanul is veszélyeztetve ez által babájuk egészséges fejlődését.
Hol és kiknek szeretnétek népszerűsíteni kezdeményezéseteket?
Sepsiszentgyörgyön élő, kisgyermeket nevelő édesanyák, édesapák és babáik, de akár a nagyszülők számára is.
Mit gondoltok, milyen hatást értek el kezdeményezésetek megvalósítása révén?
Szeretnénk informálni, ezáltal megnyugtatni a fiatal anyukákat, apukákat, hogy valójában minden gyerek más és más, és mindenik más tempóban fejlődik, hiszen a mozgásfejlődés üteme részben öröklött dolog, részben függ a baba alkatától és motivációjától is. Azt szeretnénk, ha Sepsiszentgyörgyön nem arra lennének az anyukák büszkék, hogy pl. „az én kisbabám olyan ügyes, hogy nem is mászott, azonnal felállt és elindult már 10 hónaposan”, stb., hanem felismernék, hogy ez egy fontos jel, amire oda kell figyelni, és utána kell járni, hogy vajon van-e szükség mihamarabbi beavatkozásra. Kezdeményezésünkkel azt reméljük, hogy a szülők, nagyszülők tudatosabban oda figyelnek majd a baba helyes mozgásfejlődésére.
Szükségetek van informális csoportotok kiegészítésére új tagokkal a kezdeményezés végrehajtásának céljából?
Nem
A kezdeményező eseményei
 • Neveljünk egészséges gyermeket!
  Neveljünk egészséges gyerekeket!
  Neveljünk egészséges gyermeket!
  #Plusz Témák#Plusz Tapasztalat#Plusz Kapcsolat
  2019-11-09 11:00 - 2019-11-09 13:00
  Székely Mikó Kollégium konferenciaterme
  Hangsúlyozottan fontos a babák, a kisgyermekek számára az egészséges mozgási lehetőségek biztosítása már nagyon pici korban, mivel a baba fejlődése és növekedése csecsemőkorban a legintenzívebb. Sajnos rengeteg tévhit, vagy félreértelmezhető „tény” kering a köztudatban, interneten ...
Kezdeményezők, Partnerek, Szponzorok
 • Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.
 • PONT Csoport
 • Sepsiszentgyörgy Önkormányzata
 • Friss FM
 • Háromszék
 • Székely Hírmondó
 • Székely Kalendárium
 • We Radio