Kezdeményezések
Szavazatok száma
170
Sepsiszentgyörgyi Waldorf közösség
Mezítlábas tanösvény
Kezdeményezés helyszíne
5-ös számú óvoda udvara
A kezdeményezés rövid, magyar nyelvű leírása
Az intézmény udvarára egy mezítlábas tanösvényt alakítanánk ki, ahol a gyerekek úgy a szabad idejükben, mint a pedagógusok által irányított tevékenységekben használnának. Az ösvény 12 különböző természetes anyagokból kialakított járófelületből áll: változó állagú homok, több méretű kavics, téglák, gallyak, fenyőtoboz, széna, kukoricacsusza, gesztenye, farönkök, faháncs és gyep. Az egyenetlen felületeken való mezítlábas séta serkenti, frissíti a vérkeringést, de ugyanakkor jótékonyan hat a lábizmokra, illetve a megfelelő lábboltozat és a helyes testtartás kialakításában. Elképzelésünket lásd az alábbi linken: https://drive.google.com/file/d/1YL3j4cxD6S1mzbhUNaMNmp0HtZNRA1Yu/view?fbclid=IwAR2WN8D5fAkwBe9D78leE57fVAxFBx8LvOZapx-AQ4mwuMV7dQ0staA4jCE A Waldorf közösség 5 projektje (1.Ugróiskola önerősítő szavakkal, 2.Alacsony, oldalirányú Mászófal az intézmények udvarán, 3.Zenélő Fal, 4.Mezítlábas tanösvény, 5. Regerét) az érzelmi intelligencia fejlesztésében, feszültséglevezetésben, illetve boldogságfokozó gyakorlatok megvalósításában segíti Sepsiszentgyörgy különböző korosztályú és etnikumú lakosát. Tervünk egy iskolakezdést megelőző, tanintézmények játékos lehetőségeit ismertető közös buszozás szervezése, kipróbálva a buszmegállókba festett ugróiskolákat (indulás a Szabó Kati megállóból), az Erzsébet Parkban megépített Regerétet, és lezárva az utazást a Nicolae Colan Általános Iskola udvarán elkészített Zenélő Fal és Mászófal felfedezésével. Link: https://m.facebook.com/groups/405843406162267tsid=0.6495080530306601&source=result
Milyen tevékenységeket fogtok végrehajtani a kezdeményezés keretében?
Az 5-ös számú óvoda napi prograjának elengedhetetlen része a gyermekek kültéri, udvari tevékenykedése. Ebbe a napi rutinba kapcsolodna be szervesen a Mezítlábas tanösvény. A gyerekek úgy a szabadjáték során, mint szervezett tevékenységekben használhatják a tanösvényt, ahol tappintás útján is megismerkednek a különböző természetes anyagok minőségével. A Waldorf közösség kalákában valósítaná meg a tanösvényt, így a gyekek is aktív résztvevői lehetnek a kiviteli munkálatoknak és a beszerzésnek. A közösség biztosítja a hosszútávú fenntartást is.
A sepsiszentgyörgyi közösség milyen igényére válaszol kezdeményezésetek?
Napjainkban gondot jelentenek nem csupán a sepsiszentrörgyi, hanem az egyéb városokban élő gyerekek esetében is az egyre gyakrabban fellelhető, különböző jellegű láb- és gerincdeformitások. Városi környezetben a gyermekek számára korlátozottak a lehetőségek a mezítlábas sétákra, így nagyon kevés inger éri a talpak izomzatát, melynek eredményeképpen bekövetkezik a bokasüllyedés, lúdtalp, melyek később a teljes gerincre negatív hatással vannak. A lúdtalp és bokasüllyedés a felnőttek között is gyakran fellelhető, nevezhetjük népbetegségnek is akár, melynek egészségre mért káros hatásai a kor előrehaladtával egyre kevésbé javíthatók. A Mezítlábas tanösvény lehetőséget nyújt gyerekeknek, hogy különböző anyagokból kialakított (változó állagú homok, több méretű kavics, téglák, gallyak, fenyőtoboz, széna, kukoricacsusza stb.) ösvényen cipő nélkül sétáljanak, ezzel kiküszöbölve, javítva a lúdtalpat, a helytelen testtartást, illetve az egyén egészségére tekintettel jótékony módon stimulálva a talp izomzatát és az idegrendszert.
Hol és kiknek szeretnétek népszerűsíteni kezdeményezéseteket?
Ezt a kezdeményezést a sepsiszentgyörgyi Waldorf közösség hozná létre, de a tanösvény bárki számára nyitott, aki az óvoda udvarát meglátogatja. Elsősorban a Gulliver Napköziotthon csoportjainak illetve szervezett program keretében a város bármely óvodás csoportjának rendelkezésére állna a tanösvényünk.
Mit gondoltok, milyen hatást értek el kezdeményezésetek megvalósítása révén?
A Mezítlábas tanösvény lehetőséget nyújt a gyerekeknek, hogy különböző anyagokból kialakított (változó állagú homok, több mérető kavics, téglák, gallyak, fenyőtoboz, széna, kukoricacsusza stb.) ösvényen cipő nélkül sétáljanak, ezzel kiküszöbölve, javítva a lúdtalpat, a helytelen testtartást, illetve az egyén egészségére tekintettel jótékony módon stimulálva a talp izomzatát és az idegrendszert. És nem utolsó sorban gazdagítja a gyerekek friss levegőn eltöltött szabadjátékát: arra ösztönzi a gyerekeket, hogy kilépjenek saját konfontzónájukból, azáltal, hogy mezítláb közlekednek nem megszokott felületeken. Jővőbeli intenzívebb kapcsolatteremtést és -tartást remélünk a város többi óvodáival az ösvény közös használata révén.
Szükségetek van informális csoportotok kiegészítésére új tagokkal a kezdeményezés végrehajtásának céljából?
Nem
A kezdeményező eseményei
 • Mezítlábas tanösvény bemutatása az óvodai nyílt napon
  Sepsiszentgyörgyi Waldorf közösség
  Mezítlábas tanösvény
  #Plusz Helyek#Plusz Témák#Plusz Tapasztalat
  2019-11-15 11:00 - 2019-11-15 12:00
  A régi 5-ös számú óvoda udvara
  Az intézmény udvarára egy mezítlábas tanösvényt alakítottonk ki, ahol a gyerekek úgy a szabad idejükben, mint a pedagógusok által irányított tevékenységekben használhatnak. Az ösvény 12 különböző természetes anyagokból kialakított járófelületből áll: változó állagú homok, több ...
Kezdeményezők, Partnerek, Szponzorok
 • Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.
 • PONT Csoport
 • Sepsiszentgyörgy Önkormányzata
 • Friss FM
 • Háromszék
 • Székely Hírmondó
 • Székely Kalendárium
 • We Radio