Kezdeményezések
Szavazatok száma
183
Sepsiszentgyörgyi Waldorf közösség
Zenélő Fal
Kezdeményezés helyszíne
Nicolae Colan Általános Iskola, Gulliver Napközi Otthon, 5-ös számú óvoda udvara, Erzsébet Park
A kezdeményezés rövid, magyar nyelvű leírása
A közösségünk nagyon fontosnak tartja a szabadon zenélés örömét,felfedezését már kisgyermek korban. E három intézmény udvarára ( Nicolae Colan Általános Iskola, Gulliver Napközi Otthon, 5-ös számú óvoda) , és az Erzsébet Parkba egy-egy zenélő falat állítanánk fel, ahol a gyerekek úgy a szabad idejükben (szünet, udvari szabad játék), mint a pedagógusok által irányított tevékenységekben használnának. A Zenélő Falon leginkább a ritmus jelenne meg mint zenei elem, de a különböző tárgyak más más hangszíne is felfedezhető. Elképzelésünk forrását lásd a következő linken: https://drive.google.com/file/d/1gIAI7vrNE2kw6ULyMn7Rpbph-OetA0km/view?usp=sharing A Waldorf közösség 5 projektje (1.Önerősítő szavas ugróiskola, 2.Mászó Ösvény az intézmények falán, 3.Zenélő Fal, 4.Mezítlábas tanösvény, 5. Regerét)az érzelmi intelligencia fejlesztésében,feszültséglevezetésben,illetve boldogságfokozó gyakorlatok megvalósításában segíti Sepsiszentgyörgy különböző korosztályú és etnikumú lakosát. Tervünk egy iskolakezdést megelőző, tanintézmények játékos lehetőségeit ismertető közös buszozás szervezése, kipróbálva a buszmegállókba festett ugróiskolákat (indulás a Szabó Kati megállóból), az Erzsébet Parkban megépített Zenélő Falat és Regerétet, lezárva az utazást a Nicolae Colan Általános Iskola udvarán elkészített Zenélő Fal és Mászófal felfedezésével. https://m.facebook.com/groups/405843406162267?tsid=0.6495080530306601&source=result
Milyen tevékenységeket fogtok végrehajtani a kezdeményezés keretében?
Az intézményekben dolgozó pedagógusok, illetve az Erzsébet Parkot meglátogató szervezett gyerekcsoportok vezetői, a zenei nevelés keretén belül(és nem csak) a Zenélő Falat szemléltető didaktikai eszközként használhatják, ritmusok, dallamok, hangszínek bemutatására, amit követően a gyerekek is kipróbálhatnak, gyakorolhatnak. Mivel egyszerre több gyerek is játszhat a Zenélő Falon, létrejöhet az együtt zenélés öröme, az egymásra figyelés, hangolódás, és a játékos tanulás.
A sepsiszentgyörgyi közösség milyen igényére válaszol kezdeményezésetek?
A Zenélő Fal elsősorban a zene iránti fogékonyságot fejleszti, illetve a zenei nevelést segíti a három intézményben, illetve a parkot látogatók köreiben. A Zenélő Falak felépítése, összeállítása közösségi tevékenység során fog megvalósulni. A falakon levő háztartási eszközöket a közösségünk tagjai közreműködésével szerezzük be , illetve vásároljuk meg.
Hol és kiknek szeretnétek népszerűsíteni kezdeményezéseteket?
Ezt a kezdeményezést a sepsiszentgyörgyi Waldorf közösség hozná létre, de mind a három intézményhez más óvodai csoportok, illetve osztályok is tartoznak, akik hasonlóan használhatják a Zenélő Falakat, illetve bárki számára hozzáférhető, aki meglátogatja az intézmények udvarát. Az Erzsébet Parkban levő Zenélő Fal pedig bárki számára nyitott, aki arra sétál.
Mit gondoltok, milyen hatást értek el kezdeményezésetek megvalósítása révén?
A Zenélő Falak hozzásegítenek, hogy a gyerekek már kisgyermek korban felfedezzék, a zene iránti fogékonyságot. Megtapasztalhatják a közös zenélés örömét, elsajátítsák az egymásra figyelés kompetenciáját, és nem utolsó sorban, a Zenélő Falak lehetőséget nyújtanak, hogy a gyerekek belekóstoljanak a szabad, kreatív, improvizatív zenélésbe. Annak reményében, hogy a Zenélő Falak beteljesítik küldetésüket, évről évre a közösség a Falak bővítésében/karbantartásában gondolkodik .
Szükségetek van informális csoportotok kiegészítésére új tagokkal a kezdeményezés végrehajtásának céljából?
Nem
Kezdeményezők, Partnerek, Szponzorok
  • Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.
  • PONT Csoport
  • Sepsiszentgyörgy Önkormányzata
  • Friss FM
  • Háromszék
  • Székely Hírmondó
  • Székely Kalendárium
  • We Radio