Kezdeményezések
Szavazatok száma
58
Lum3n
Lum3n 1.0
Kezdeményezés helyszíne
A Szabadság tér Unitárius templom előtti része
A kezdeményezés rövid, magyar nyelvű leírása
A projekt célja egy figyelemfelkeltő helyszín megteremtése, ami már távolról arra ösztönzi a megfigyelőt, hogy közelebbről is megvizsgálja a jelenséget. A fény irányába való haladás így a szakrális megfelelőjének hétköznapokra kivetített formájaként is értelmezhető. A 3x20 egységből álló felület visszafogott, inkább absztrakt mint illusztratív látványvilágot enged létrehozni. Az itt megjelenő fénykompozíciók változatos tempójú vizuális játékként szakítják ki a megfigyelőt a megszokott életritmusából (ha csak másodpercekre is). Ehhez a jelenséghez hozzáadódik a helyszín, mint már megszokott/jól ismert, képét kiegészítő fényjáték, mely új megvilágításban tünteti fel a szóban forgó létesítményt. A fény impulzusa, szemre gyakorolt hatása univerzális így kicsiket és nagyokat hovatartozástól függetlenül egy helyszínhez (de legalábbis a közelébe) vonzana, a megfigyelés általi befogadás így máris közös cselekményként értelmezhető, noha a konklúzió levonás egyéni síkon valósul meg. Szimbolikáját tekintve a "közösen fény fele haladás" motívumát jeleníti meg, ezáltal kiván (Pluszként) ellenpontjául szolgálni a manapság egyre gyakrabban megnyilvánuló radikalizmusnak, embertelenségnek. Az összegyűlt tömeget interakció útján szeretnénk bevonni a projektbe, hogy ők is részesei legyenek a Fénynek, azonosuljanak vele és a sikeres befogadást követően magukban hordozzák tovább egy közös, de mindenekelőtt egészséges és emberséges fejlődés mozgatórugójaként. Szeretnénk ha a projekt, mérete és kommunikációs nehézsége ellenére is, motivációként szolgálhat a jövőbeli csoportosulásoknak, hogy merjenek a közösségükért alkotni.
Milyen tevékenységeket fogtok végrehajtani a kezdeményezés keretében?
Egy minimál-nonfiguratív animációkat lejátszó, 60x3-s pixelmezőt idéző képernyőt készítünk az Unitárius templom tornyának ablakaiból, mely az utcáról lesz indítható.
A sepsiszentgyörgyi közösség milyen igényére válaszol kezdeményezésetek?
Elsősorban az alkotásra és együttműködésre való igényre válasz ez a kezdeményezés, ugyanakkor létrejöttével új motivációt adhatunk az adott tér találkozási pontként való használatára is, új ingerforrással gazdagítva a közterületet.
Hol és kiknek szeretnétek népszerűsíteni kezdeményezéseteket?
Mi leginkább azt szeretnénk, ha az emberek személyesen adnák át egymásnak, ha tetszik nekik, amit láttak, hogy ez által több találkozás jöhessen létre.
Mit gondoltok, milyen hatást értek el kezdeményezésetek megvalósítása révén?
Két dolgot szeretnénk elérni. Több valós találozás létrejöttére számítunk kezdeményezésünk megvalósítása révén, illetve így szeretnénk cselekvésre ösztönözni az alkotni vágyó embereket.
Szükségetek van informális csoportotok kiegészítésére új tagokkal a kezdeményezés végrehajtásának céljából?
Igen
Kezdeményezők, Partnerek, Szponzorok
  • Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.
  • PONT Csoport
  • Sepsiszentgyörgy Önkormányzata
  • Friss FM
  • Háromszék
  • Székely Hírmondó
  • Székely Kalendárium
  • We Radio