Kezdeményezések
Szavazatok száma
184
Kevesebb műanyagot Sepsiszentgyörgy!
Mondj nemet a zacskónak
Kezdeményezés helyszíne
Sepsiszentgyörgy
A kezdeményezés rövid, magyar nyelvű leírása
A kevesebb műanyagot Sepsiszentgyörgy csoport a műanyag zacskók használatából fakadó környezetvédelmi károkra szeretné felhívni a városlakók figyelmét azáltal, hogy környezetvédelmi szempontból jobb alternatívát ajánl fel a vásárlóknak. A kezdeményezés célja, hogy a gyakran öntudatlan és korlátlan zacskóhasználatot csökkentsük, helyettük újrahasznosított vászonszatyrokat vagy egyéb alternatív csomagolást használjunk bevásárlásaink során. Ennek érdekében figyelmefelkeltő kampányt fogunk folytatni Sepsiszentgyörgy legforgalmasabb bevásárló helyiségeiben, valamint vászontasakokat osztogatunk a vásárlóknak.
Milyen tevékenységeket fogtok végrehajtani a kezdeményezés keretében?
1. Információs kampány: a megvalósítás során plakátokat és szórólapokat készítünk, amelyeken a műanyag zacskók káros voltáról beszélünk, ilyen felhívásokkal, mint "Mondj nemet a műanyagra!", illetve "Vásárolj tudatosan!" A kampány lényege, hogy segítsünk a vásárlóknak tudatosítani, hogy mibe teszik a termékeket, hiszen az így beszerzett zacskó néhány perc alatt nem felbomló és nem újrahasznosítható hulladékká alakul. A plakátokat és a szórólapokat a város legforgalmasaibb boltjaiban (Merkúr, Bertis, Amigo) és piacain tesszük ki. 2. Hálós szatyrok beszerzése. A kezdeményezés során nagy tételben vásárlunk hálós tasakokat, amelyek méretben,súlyban a klasszikus bolti műanyag zacskókra hasonlítanak, viszont moshatóak és bármely további vásárlás során használhatóak. 3. Hálós szatyrok kiosztása. Az említett bevásárlási helyeken két módszerrel juttatjuk el a szatyrokat a vásárlóknak: egyrészt lesznek szabadon elvehető szatyrok a zöldésges-gyümölcsös pultoknál, másrészt a csapattagok fogják osztogatni a vásárlóknak.
A sepsiszentgyörgyi közösség milyen igényére válaszol kezdeményezésetek?
A hulladék mennyiségének csökkentése globális igény, ebből Sepsiszentgyörgy sem lóg ki, hiszen a város és a közösség hosszú távú megmaradásának és fejlődésének alapvető feltétele, hogy milyen környezetben fogunk élni. A műanyag zacskók használata több évtizedes rossz szokás eredménye, amellyel soha nem foglalkoztunk igazán, mára pedig ez egy berögzött, öntudatlan tevékenység lett, nem szándékos környezetrombolásról beszélünk. Épp ezért akár azt is mondhatjuk, hogy most akarunk egy igényt kialakítani, ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy egyre több lakót fogalalkoztat a fenntartható környezetvédelem, amelyhez mindannyian a magunk egyéni eszközeivel tudunk hozzájárulni. A zacskók visszaszorítása ilyen.
Hol és kiknek szeretnétek népszerűsíteni kezdeményezéseteket?
A kezdeményezésnek a konkrét célközönsége azok a vásárlók, akik az említett boltokban és piacokon vásárolnak, viszont reményeink szerint ennél jóval túlmutatóbb hatást tudunk kifejteni. A kezdeményezés híre a helyi újságokban és rádiókban is megjelenik, ezáltal szinte a teljes lakosság felé tudjuk közvetíteni az üzenetünket. Másrészt, a leghasznosabb népszerűsítés a jó példa. Azok a vásárlók, akik kapnak ilyen szatyrot, talán magukkal viszik a következő bevásárláshoz, elmesélik családtagjaiknak, barátaiknak, eképp az alternatív csomagolás lehetősége szélesebb körben terjed.
Mit gondoltok, milyen hatást értek el kezdeményezésetek megvalósítása révén?
Reményeink szerint csökkeni fog a műanyag zacskók használata, elindítunk egy gondolkodási folyamatot, olyanokhoz tudunk szólni, akiket talán érdekel ez a kérdés, de soha nem néztek utána, hogy milyen lehetőségeik vannak. A műanyag zacskó elhagyása vagy használatának csökkentése az első lépés afelé, hogy környezet-tudatosabbak legyünk. Hosszú távú célunk a helyi fogyasztási kulturális szokások megváltozatása: ne csak saját magunkkal és az adott pillanattal foglalkozzunk, hanem nézzünk tudatosan a jövőbe, foglalkozzunk jelen és jövőbeli környezetünkkel. Kampányunkkal felhívnánk a figyelmet arra, hogy máshogy is lehet élni és hogy ez egyáltalán nem kerül nagy erőfeszítésbe.
Szükségetek van informális csoportotok kiegészítésére új tagokkal a kezdeményezés végrehajtásának céljából?
Igen
A kezdeményező eseményei
 • Mondj nemet a zacskónak!
  Kevesebb műanyagot Sepsiszentgyörgy!
  Mondj nemet a zacskónak
  #Plusz Helyek#Plusz Témák#Plusz Tapasztalat
  2019-10-18 14:00 - 2019-10-19 16:00
  Piac
  Újrahasználható egyben újrahasznosított anyagból készült hálós zsákocskákat ajándékozunk a piacon vásárlóknak és felhívjuk a figyelmüket a vásárlásaik során begyűjtött fölösleges hulladékra, tudatosabb vásárlásra késztetve őket, kezükben egy másik alternatívával. Figyelmeztető táblákat helyezünk ki a piacon ...
Kezdeményezők, Partnerek, Szponzorok
 • Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.
 • PONT Csoport
 • Sepsiszentgyörgy Önkormányzata
 • Friss FM
 • Háromszék
 • Székely Hírmondó
 • Székely Kalendárium
 • We Radio